چسب حرارتی چیست و چه کاربردها و مزایایی دارد؟

ارسال کننده:Sepidarang
۰۴ دی ۱۴۰۱

دانستن اینکه چسب حرارتی چیست و چه سطوحی را می‌توان با استفاده از آن چسباند به شما کمک می‌کند تشخیص دهید چه زمانی به این نوع چسب نیاز دارید و چه زمانی نمی‌توانید از آن استفاده کنید. چسب‌های حرارتی محصولاتی هستند که با نام چسب تفنگی هم شناخته می‌شوند و یکی از چسب‌های مشترک بین کاربران صنعتی و خانگی محسوب می‌شوند.

در این مقاله علاوه بر اینکه توضیحات بیشتری درباره اینکه چسب حرارتی چیست یاد می‌گیرید، متوجه خواهید شد برای چه کاربردهایی باید از این چسب استفاده کرد و در چه مواردی باید به سراغ چسب‌های جایگزین رفت.

 

چسب حرارتی چیست؟

 

چسب حرارتی چیست؟

 

چسب حرارتی لوله‌ای است که با استفاده از توپ‌ های گرانولی فشرده تولید می‌شود. ترکیبات این چسب‌های ترموپلاستیکی شامل پلیمر، رزین و پلاستیسایزر است. پلیمر چسب را محکم می‌کند و خاصیت مکانیکی اولیه مورد نیاز را به آن می‌دهد. رزین خاصیت چسبندگی را در چسب حرارتی ایجاد می‌کند و پلاستیسایزر هم برای افزایش ویسکوزیته به چسب اضافه می‌شود. در ترکیبات این نوع چسب حلال یا آب وجود ندارد.

اکنون که می‌دانید ساختار چسب حرارتی چیست، لازم است اطلاعاتی درباره روش عملکرد آن داشته باشید. لوله‌های چسب حرارتی در ابتدا جامد هستند و به چیزی نمی‌چسبند. زمانی که تفنگ چسب حرارتی با افزایش دمای لوله آن را ذوب می‌کند، خاصیت انعطاف‌پذیری، ویسکوزیته و چسبندگی آن نمایان می‌شود و می‌تواند سطوح را به یکدیگر بچسباند. چسب حرارتی برای چسباندن سطوح به واکنش شیمیایی نیاز ندارد، دمای ماده ذوب شده بعد از گذشت چند دقیقه کاهش پیدا می‌کند و چسب حرارتی سفت خواهد شد. تغییر حالت فیزیکی در کنار ویژگی‌های ترکیبات سیلیکون حرارتی، باعث چسبندگی این محصول می‌شود.

 

مزیت‌ های استفاده از چسب حرارتی

 

مزیت‌های استفاده از چسب حرارتی

 

چسب‌های حرارتی ویژگی‌های چسب مایع و چسب‌ سیلیکونی را در کنار یکدیگر دارند. به همین دلیل است که هم برای کاربردهای صنعتی و هم خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
با نکاتی که در ادامه بیان می‌کنیم، متوجه می‌شوید مزیت‌ های استفاده از چسب حرارتی چیست و چرا برای مصارف مختلف کاربرد دارد.

  •  با استفاده از این چسب‌ها می‌توان سطوح مختلف را چسباند.
  • سیلیکون حرارتی در برابر رطوبت، نور خورشید و حتی اشعه ماورابنفش مقاوم است.
  • چسب حرارتی دوام بالایی دارد و اگر در معرض عوامل فرساینده مانند حرارت زیاد یا اشیاء نوک تیز قرار نگیرد، خاصیت چسبندگی و درزگیری‌اش را از دست نمی‌دهد.
  • این چسب‌ها بین دو سطح فاصله زیادی ایجاد نمی‌کنند و می‌توانند بدون اینکه تغییری در ظاهر کار ایجاد کنند، مورد استفاده قرار بگیرند.
  • کاربرد چسب حرارتی فقط برای چسباندن سطوح نیست و کاربردهای دیگری هم دارد.
  • چسب حرارتی همه درزها و حفره‌های کار را می‌پوشاند.
  • زمان خشک شدن این نوع چسب بسیار کوتاه است و نیازی نیست برای ۲۴ ساعت سطح، بدون تکان خوردن، تحت فشار قرار بگیرد. بعد از چند دقیقه چسب کاملا خشک می‌شود و می‌توانید از وسیله مورد نظر استفاده کنید.

 

 بیشتر بخوانید: بهترین مارک چسب حرارتی

 

کاربرد چسب حرارتی چیست؟

 

کاربرد چسب چسب حرارتی چیست

 

در قسمت قبل درباره مزیت‌ های چسب حرارتی خواندید، با توجه به این مزیت‌ها می‌توانید متوجه شوید که این چسب برای کاربرد مورد نظر شما مناسب است یا خیر.

برای راهنمایی بیشتر در این قسمت بررسی خواهیم کرد برخی از متداول‌ترین کاربرد چسب حرارتی چیست.

  • این چسب‌ها می‌توانند به عنوان درزگیر سطوح مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. البته معمولا درزهای باریک‌تر و کوچک‌تر با استفاده از آن‌ها پوشانده می‌شود.
  • چسب‌ های حرارتی در مدت زمان کوتاهی خشک می‌شوند، به همین دلیل برای کارهای هنری انتخاب خوبی هستند.
  • چسب حرارتی برای چسباندن وسایل شکسته کاربرد دارد؛ به خصوص اگر وسیله شکسته از جنس شیشه یا سرامیک باشد.
  • این چسب در صنایع مختلفی مانند بسته‌بندی، نجاری، درب و پنجره سازی و کابینت‌سازی استفاده می‌شود.
  • چسب‌‌های حرارتی می‌توانند به عنوان ضربه‌گیر هم عمل کنند. تنها کافی است مقداری چسب حرارتی به درب و سطح که به آن برخورد می‌کنید، بزنید. بعد از آن تکه‌های سیلیکون به هم می‌خورند و دیگر صدای بلند تولید نمی‌شود و درب و سطح هم آسیب نمی‌بینند.

البته این روش برای سطوحی که رنگ شده‌اند یا روکش یا کاغذ دیواری دارند مناسب نیست. زیرا احتمال دارد بعدا هنگام جدا کردن چسب، روکش هم با آن جدا شود.
اگر تفکر خلاقی دارید، احتمالا کاربردهای بی‌شمار دیگری برای این محصول پیدا خواهید کرد. به عنوان مثال زمانی که دو سطح روی هم لیز می‌خورند (مثل فرش و سرامیک) می‌توان روی یکی از آن‌ها چسب سیلیکونی حرارتی زد. اصطکاکی که چسب حرارتی ایجاد می‌کند زیاد است و دیگر اجازه نمی‌دهد دو سطح روی هم بلغزند.

 

سطوحی که با استفاده از چسب حرارتی می‌ چسبند

 

چسب حرارتی چیست

 

تنوع سطوحی که با استفاده از چسب حرارتی به یکدیگر می‌چسبند، بسیار زیاد است. به همین دلیل بسیاری از افراد آن را به عنوان یک چسب همه کاره می‌شناسند. عنوان «همه کاره» برای چسب حرارتی کمی اغراق آمیز است، زیرا سطوحی هم وجود دارند که نمی‌توان آن‌ها را با چسب حرارتی چسباند.

در ادامه بررسی می‌کنیم سطوح قابل چسباندن با استفاده از چسب حرارتی چیست.

  • کاغذ و مقوا
  • پلاستیک‌های مقاوم به حرارت
  • شیشه
  • پارچه
  • چوب
  • PVC
  • برخی از انواع فلزات (قطعات فلزی که ابعاد کوچکی دارند مثل قطعات الکترونیکی)

 

 بیشتر بخوانید: چسب حرارتی از کجا بخرم

 

 

چسب حرارتی به چه چیزی نمی چسبد؟

اولین نکته‌ای که باید بدانید این است که چسب حرارتی نمی‌تواند سطوح و اشیائی که از جنس سیلیکون، وینیل، فلز و موم هستند را بچسباند. بنابراین اگر قصد دارید وسایلی با این متریال را بچسبانید، باید به سراغ چسب‌ صنعتی مخصوص به خودشان بروید.

 

چرا چسب حرارتی به برخی از سطوح نمی‌چسبد؟

 

چسب حرارتی به چه چیزی نمی چسبد؟

 

جنس سطح تنها عامل تأثیرگذار روی چسبیدن چسب حرارتی نیست. در ادامه نکاتی را بررسی می‌کنیم که با مطالعه آن‌ها به صورت کامل متوجه خواهید شد چسب حرارتی به چه چیزی نمی‌چسبد.

  • چسب حرارتی روی سطوح خیس، چرب و مرطوب نمی‌چسبد و بلافاصله بعد از خشک شدن، از روی سطح جدا خواهد شد.
  • سطوحی که بیش از حد متخلخل باشند با استفاده از چسب حرارتی به یکدیگر نمی‌چسبند.
  • سطوحی که آلوده به گرد و غبار، مواد شیمیایی، خاک اره و… باشند با چسب حرارتی به یکدیگر نمی‌چسبند. بنابراین ابتدا باید آن‌ها را تمیز کنید و سپس به سراغ چسب‌کاری بروید.
  • سطوحی که دمای خیلی زیاد یا خیلی پایین دارند، با استفاده از چسب حرارتی نمی‌چسبند. زمانی که سطح بسیار سرد باشد، چسب بعد از تماس با آن سفت می‌شود و زمانی برای چسباندن سطح دوم باقی نمی‌ماند. در مقابل اگر سطح دمای بالایی داشته باشد، چسب خشک نمی‌شود و خوب نمی‌چسبد.
  • نکته مهمی که در این قسمت باید به آن توجه داشته باشید این است که چسب‌ های حرارتی قابلیت بازگشتی دارند، یعنی اگر بعد از سفت شدن هم دمای سطح زیاد شود، چسب ذوب می‌شود و خاصیت چسبندگی‌اش را از دست می‌دهد.
  • اگر مقدار چسب روی سطح کم یا زیاد باشد، سطوح به درستی به یکدیگر نمی‌چسبند. اگر مقدار چسب کم باشد، برای چسباندن سطوح کافی نیست و اگر هم زیاد باشد، بین دو سطح فاصله زیادی ایجاد می‌شود و بعد از کوچک‌ترین فشار از هم جدا خواهند شد.
  • اگر فاصله زمانی بین ذوب شدن چسب و چسباندن سطوح زیاد باشد، چسب سفت می‌شود و خوب نمی‌چسبد.
  • اگر بعد از چسباندن سطوح به آن‌ها فشار وارد نکنید، احتمال اینکه بعدا از هم جدا شوند وجود دارد.

با توجه به این نکات می‌توانید تشخیص دهید چسب حرارت چیست و چه وسایلی را می‌توانید با استفاده از آن‌ها بچسبانید.

 

 

کلام آخر
در کنار تمام مواردی که در این مقاله به آن‌ها اشاره کردیم، مرغوبیت چسب حرارتی هم اهمیت بسیاری دارد. زمانی که می‌دانید بهترین برند چسب حرارتی چیست و از آن استفاده کنید، هم می‌توانید سطوح مختلف را با استفاده از آن بچسبانید و هم انتظار دوام بالا داشته باشید. برند ترکیه‌ای لازیو یکی از بهترین چسب‌های حرارتی را تولید می‌کند و مجموعه سپید آرنگ به عنوان نمایندگی چسب لازیو در حوزه عرضه مستقیم محصولات این برند فعالیت می‌کند و امکان خرید اینترنتی چسب حرارتی لازیو را فراهم کرده است.

 

 

چسب‌های مختلف کاربردهای متفاوتی می‌توانند داشته باشند، به همین دلیل لازم است علاوه بر اطلاعاتی که کارخانه‌های تولید کننده درباره چسب‌ها ارائه می‌دهند، از تجربیات مصرف‌کنندگان هم استفاده کنید. برخی از کاربردهای چسب حرارتی در این مقاله بر اساس تجربیات مصرف‌کنندگان ارائه شد تا راهنمایی کامل برای شما باشد.


12 نظرات برای "چسب حرارتی چیست و چه کاربردها و مزایایی دارد؟"

  1. رقیه لرستانی گفت:

    مقاله خیلی عالی است و من به خوبی تونستم متوجه موارد استفاده چسب حرارتی بشم. جالبه که همه موارد استفاده چسب حرارتی رو نمی دونستم و با خوندن این مقاله کلی اطلاعات جدید به دست آوردم.
    مرسی

    1. درود به شما همراه گرامی
      خوشحالیم که برای شما مفید بود ه و توانسته اید موارد استفاده از چسب حرارتی را فرا بگیرید.
      سپاس از توجه شما

  2. حسن گفت:

    تشکر، عالی بود

    1. درود به شما همراه گرامی
      سپاس از همراهی شما

  3. رضا گفت:

    سلام من ریسه گیمینگ میخوام بچسبونم به میزم با هر چسبی میزنم چون حرارت داره آب میشه چسبه و کنده میشه ممنون میشم کمک کنید

    1. درود به شما همراه گرامی
      باید ببینید دما تا چه حدی بالا می رود. چسب سیلیکون تا ۵۰ درجه را تحمل می کند و چسب حرارتی RTV تا ۳۵۰ درجه. برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در واحد چسب لازیو 58347-021 تماس بگیرید.
      سپاس از همراهی شما

  4. دامون گفت:

    دوستان عزیز اگر در منزل یا محل کار توُرچ چسب یا همون تفنگش رو نداشتید یا به هر دلیلی نتونستید از تورچش استفاده کنید به وسیله ی یه فندک اتمی چند ثانیه از دورتر به نوک چسب حرارت بدید که آب بشه بعد بزنیدش به سطح مورد نظر و این روش صرفه‌جویی خوبی هم میشه،فقط ترجیحاً سعی کنید نوک چسب شعله‌ور نشه،البته اگرم بشه چسبندگی داره اما اگه بتونید بدون اشتعال آبش کنید بهتره.ممنونم از مقاله مفیدتون.

    1. درود به شما همراه گرامی
      کامنت شما را تایید کردیم تا در سایت به نمایش در آید. اما مطلبی که فرموده اید صحیح نمی باشد.
      سپاس از همراهی شما

  5. kazem گفت:

    با سلام،
    آیا چسب حرارتی هادی جریان الکتریسیته است؟
    آیا میتوان به عنوان عایق الکتریسیته از آن استفاده کرد؟

    1. درود به شما همراه گرامی
      چسب حرارتی RTV الکتریسیته را رد می کند ولی تا 350 درجه ایستادگی دارد.
      سپاس از همراهی شما

  6. سیدشفیع حسینی گفت:

    باسلام . اطاعات مفیدی بود ممنونم!

    1. درود به شما همراه گرامی
      سپاس از همراهی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − یک =